BlOG

Verhaaltjes uit de Stilte - Nieuwjaarsdag

Ik loop de mistige dag binnen. 

Terwijl ik de ganzen en de bomen passeer, wens ik ze een gelukkig nieuw jaar. Ze lijken niet onder de indruk.

Ik hoor mijn ritmische pas in het zandpad, alsof ik de zwaarmoedigheid van vanmorgen van me af wil stappen.

Voelend dat het werkt, besluit ik halverwege om het grotere rondje te nemen. Kleine druppels vallen geruisloos om me heen, mijn gezicht voelt koud en fris.

Abrupt onderbreek ik mijn ferme pas om het spelletje te spelen dat de specht en ik bijna dagelijks doen; Ik hoor je wel, maar ik zie je niet.Mijn ogen glijden zorgvuldig langs de stammen en de takken.

“klopklopklop”, elke voorzichtige stap lijkt het geluid dichterbij én verder weg te brengen.

Dan zie ik hem ineens wegvliegen. Sorry specht, wilde je niet laten schrikken, denk ik glimlachend. Ook jij een gelukkig nieuw jaar.

Ik vervolg mijn weg.

Verhaaltjes uit de Stilte - Oudejaarsavond

De stilte vangt de knallen op

Ik zit & loop & hoor de knallen vaag

Het voelt als een avond voor samen

Nu is het een avond alleen

Ik zit & ik loop

en ik hoor de knallen vaag

 

de Stille Mensenzee

Daar heb ik geen (priori) tijd voor.

blog over yoga prioriteit goed voor jezelf zorgen op de mat stappen discipline gezondheid

Yoga heeft mij veel lessen geleerd door de jaren heen. Ik ben aandachtiger gaan leven, eet gezonder en ben een stuk flexibeler geworden (qua lichaam, maar ook qua geest).

Dit alles is heel fijn en heeft mijn leven verrijkt. Maar de allerbelangrijkste les is discipline. Want al het voorgaande is niets waard en zal zo weer verdwijnen, zonder discipline.

meer lezen

Rest is a practice

blog over rust rest yin yoga burn out ontspanning en overprikkeling
meer lezen

Gastblog HWY: Yin Yoga & de Organen; Nieren & Blaas

Voor Happywithyoga.com schrijf ik blogs over Yin Yoga & de Organen.

Deze verdiepingsblog gaat over de Nieren & Blaas.

 

Zowel in de westerse gezondheidszorg als in de Chinese geneeskunde horen de blaas en de nieren bij elkaar. In het westen vallen ze onder hetzelfde systeem; de urinewegen. In de Chinese geneeskunde horen de blaas en nieren bij de emotie angst.

 

Je kent het misschien wel dat als je zenuwachtig bent of spanning ervaart, je vaker naar de wc moet. Een Nederlandse uitdrukking beschrijft deze relatie ook; “het in je broek doen van angst”.

Deze koppeling met emotie is ook in de Westerse geneeskunde niet vreemd. Het is bekend dat de bijnieren een belangrijke rol spelen in de productie van adrenaline en cortisol. Dit laatste wordt in de volksmond ook wel anti-stresshormoon genoemd.

 

De bijnieren zijn verbonden met de nieren, ze horen bij elkaar. Angst en stress kan tot uitputting leiden van de bijnieren.

 

 

Volgens de Chinese geneeskunde is de uitputting van de Nierenergie een veelvoorkomende oorzaak van een blaasontsteking. Daarnaast heeft de Nierenergie een relatie met botten en gewrichten en kunnen rugklachten een gevolg zijn van langdurige stress.

 

Lees hier meer..

Gastblog HWY: Yin Yoga & de Organen: Lever & Galblaas

Voor happywithyoga.com schrijf ik de serie 'Yin Yoga & de Organen'.

Het tweede verdiepingsblog hiervoor gaat over de lever & galblaas, die samen een meridianenpaar vormen.

 

Volgens de Chinese geneeskunde, is de lever verantwoordelijk voor de vloeiende stroom van  emoties, Chi (levensenergie) en bloed.
Deze doorstroom staat symbool voor het kunnen loslaten. Als je je snel geïrriteerd of boos voelt, kan dit te maken hebben met het feit dat je vast probeert te houden, controle probeert te hebben in plaats van je over te geven aan ‘de stroom van het leven’.

 

Er wordt gezegd dat de lever het meest heeft te lijden onder excessieve stress of emoties.

De Galblaas wordt in het Oosten als een veel belangrijker orgaan gezien als in het westen. Volgens de Chinese geneeskunde faciliteert de galblaas de besluitvaardigheid, zelfbewustzijn en passie voor het leven. Daarnaast heeft de galblaas effect op onze pezen en.. dromen!

 

 

Bij galstenen en andere klachten komt het in het oosten weinig voor dat de galblaas verwijdert wordt. Dit is in het westen wel een vrij gebruikelijke ingreep. In Chinese geneeskunde wordt men behandeld met voedsel/detox voorschriften, acupunctuur en bewegingsvoorschriften.

 

Lees hier het hele blog.

Gastblog HWY: Yin Yoga & de Ogranen: Maag & Milt

In mijn vorige blog 'Yin Yoga en de Organen' schreef ik over de Organen volgende de Taoïstische filosofie. In deze blog gaan we dieper in op de Maag & Milt organen.

 

De Maag heeft als functie verteren. Dit gaat in de taoïstische filosofie niet alleen om eten en drinken, maar ook om emoties en gedachten.

 

Dit geldt ook voor de Milt; die als functie heeft het op juiste wijze transformeren en transporteren van het voedsel, net als van gedachten en emoties.

 

De Maag & Milt hebben het element aarde. Moeder Aarde heeft als functie het voeden en laten groeien van alle levende wezens op aarde. De Maag energie (/functie) is het voldoende ‘voeden’ van alle organen, zodat dezen hun werk kunnen doen.

 

Lees de volledige blog hier op happywithyoga.com!

Gastblog HWY: Yin Yoga & de Organen

Wat zijn organen eigenlijk?
Iedereen weet wel wat organen zijn, waar ze zich ongeveer bevinden in het lichaam en wat ze voor ons lichaam doen. Dit lijkt een vanzelfsprekende en feitelijke wetenschap. Echter, niets is minder waar. In de westerse cultuur en geneeskunde worden ze gezien als fysieke onderdelen van het lichaam, die plaatselijk hun functie uitoefenen. Volgens de taoïstische filosofie zijn organen meer dan alleen fysieke entiteiten; ze vertegenwoordigen de functies door het gehele lichaam..

Lees hier verder!

Gastblog HWY: 6 Yin Yoga houdingen voor beginners

yin yoga props happy with yoga logo

Yin Yoga is erg afwijkend vergeleken met de andere yoga vormen. Wil je beginnen met Yin, zorg er dan voor dat je het jezelf niet meteen te moeilijk maakt. Of je nu ervaren bent met (andere vormen van) yoga of niet, teveel willen is een algemeen bekende valkuil. Je kunt het vergelijken met een hardloop wedstrijd waarbij je veel te snel van start gaat en de laatste kilometers zo op bent, dat je moet gaan lopen..

 

Klik hier om te lezen met welke houdingen je het beste kunt beginnen.

Enjoy your walk on the Yin side!

meer lezen

What if money was no object? - Het verhaal van Eva

 

‘What if money was no object’? vroeg Alan Watts tijdens de minor Charismatisch Leiderschap die ik zeven jaar geleden volgde. Zo van: je ontdekt een passie, vervolgens hoef je nooit meer te werken want wat je doet is zo fantastisch leuk dat het niet uitmaakt of je er wel of geen geld voor krijgt. Bullshit. YAY it’s Monday onzin. Rete-irritant vond ik. Het frustreerde me. Tja, blijkbaar had ik daar iets te leren…

meer lezen 1 Berichten

Gastblog HWY: Yin Yoga en het Bindweefsel

Wie weleens Yin yoga beoefent heeft, weet dat deze yogavorm daadwerkelijk het tegenovergestelde is van een Yang yogavorm zoals ashtanga of vinyasa flow. De focus van deze laatstgenoemde vormen ligt namelijk op de spieren en wordt daarom actief en krachtig uitgevoerd.

 

Daarentegen wordt de yin yoga volledig passief uitgevoerd, met zo min mogelijk spierspanning. Dat komt omdat de focus van Yin Yoga het bindweefsel en bindweefselvlies is, ook wel fascie genoemd.

 

Maar wat is dat bindweefsel nu precies en waarom willen we daaraan werken? Lees hier het volledige blog op happywithyoga.com.

meer lezen

Inschrijven Nieuwsbrief

Bezoekadres

GOUDasfalt, bij opgang terrein direct links.
Gouderaksedijk 32

2808NG, Gouda

KVK: 65523024